Tips bij het aankopen van schoenen
Wees zuinig op je voeten. Koop schoenen die perfect passen. Heeft u schoenen in de kast staan die je eigenlijk liever niet draagt? Veel mensen zijn niet zo kieskeurig in de schoenenwinkel. Ze komen binnen op een mooi model of een trendy kleur. Dan is het even passen en snel afrekenen, zonder goed te letten op belangrijke details. Later blijkt dan vaak dat de pasvorm van de schoen niet klopt of dat de nodige steun ontbreekt of de hak te hoog is.
Kies voor kwaliteit!
Nieuwe schoenen nodig? Begin meteen goed en ga voor kwaliteit. Kies een schoenenwinkel uit waar ze je vakkundig kunnen adviseren. GERO Footwear is zo’n schoenwinkel en dan zelfs bij u aan huis! Schoenen van betere kwaliteit zijn niet altijd de goedkoopste schoenen. Maar ze gaan wel langer mee en ze mishandelen je voeten niet. Je kunt beter één paar goede schoenen aanschaffen en probleemloos lopen dan drie paar schoenen in de kast waar je telkens pijn en ergernis van hebt.
Waar moet je vooral op letten?
Smalle voeten, brede voeten, een hoge wreef of een ‘moeilijke’ voet: elke voet is uniek. Neem geen overhaaste beslissingen. Schoenen kopen is letterlijk een kwestie van goed aanvoelen.
MERKEN-SCHOENEN.NL heeft de aandachtspunten voor u op een rijtje gezet
- Kies voor leer. Leren schoenen zijn weliswaar duurder maar geven meer stevigheid én flexibiliteit. Een schoen moet kunnen ventileren en ademen vanwege het zweten van uw voeten. Echt leer doet dat en bovendien vormt leer zich naar uw voet. Er bestaan ook ademende kunststoffen, deze komen vooral voor in sportschoenen.
- Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig en schok dempend zijn en een ondersteuning bieden in de holtes van de voeten.
- De meeste mensen kopen blindelings schoenen in de maat die ze altijd al hadden. Maar in de loop van je leven kan je voet veranderen. Bovendien kunnen maatsystemen per merk verschillen. Veel mensen hebben verschillende voetmaten. Laat uw beide voeten opmeten. Pas beide schoenen en koop op de maat van de langste voet. Laat uw schoenmaat noteren op een klantenkaart en laat uw voeten geregeld opmeten, want uw voeten veranderen in de loop der jaren.
- Let op voldoende teenruimte, zowel in de breedte als in de hoogte. Voor een goede pasvorm is zowel lengte als breedte belangrijk. Pas schoenen in meerdere maten. Stiksels, naden of andere versieringen in de schoen vormen drukpunten die kunnen knellen. Controleer eerst of de binnenkant van de schoen glad aanvoelt en of je tenen zich wel vrij kunnen bewegen. Helaas zijn veel schoenen tegenwoordig aan de voorkant te smal.
- Pas een paar nieuwe schoenen altijd in de namiddag. Je voeten worden wat dikker in de loop van de dag. Vergeet ook niet een paar goede sokken mee te nemen. Sokken zorgen samen met schoenen voor de uiteindelijke pasvorm. Let op: nieuwe schoenen moeten direct comfortabel zitten. Schoenen mogen niet knellen, wel stevig omsluiten en geen pijn doen. Een te kleine schoen wordt niet meer groter. Het zogenaamde uitlopen van de schoen is een fabeltje. Wanneer schoenen niet comfortabel aanvoelen koop ze dan niet.
- Pas nieuwe schoenen altijd terwijl je staat en loopt en kijk of ze dan goed zitten. De hak voor vrouwen moet liefst niet hoger zijn dan drie centimeter. Voor mannen is de juiste hak hoogte in de regel maximaal twee centimeter. Voel of de schoenen stabiliteit bieden in de hiel bij het hielstuk. Controleer ook of de hiel stevig genoeg in het hielstuk zit en of je voet niet naar voren kan schuiven.
- Fixeer u niet op uw maat. Dit wil per type schoen wel eens verschillen. Het gaat erom of een schoen past en lekker zit.
- Bedenk dat er een lengte verschil kan zitten in uw voeten. Voeten zijn bijna nooit exact gelijk. Pas dus altijd beide schoenen.
- Loop bij het passen van schoenen ook eens over een harde ondergrond. Dat geeft een andere indruk dan het lopen op vloerbedekking.
- Laat uw voeten eens controleren door een pedicure en/of en podoloog/podotherapeut. U heeft eerder een (lichte) afwijking dan u denkt. Voorkomen van klachten is beter en goedkoper dan genezen. Een inlegzool of steunzool kan veel problemen verhelpen of verminderen.
- De zolen moeten flexibel en toch sterk zijn. Met name op de bal lijn, het buigpunt van de schoen moet de schoen goed kunnen buigen en dat deze onder de bal van de voet ligt bij normale voeten. Een zool moet grip hebben en mag niet glad zijn onder de bal van de voet en bij de hak. Pak de schoen vast en kijk of je de zool kunt buigen. De zool moet soepel zijn voor een goede afwikkeling van de voet.
- Vetersluitingen en klittenbandsluitingen zijn beter voor uw voeten dan andere sluitingen, zoals instappers of instappers met elastiek.
- Trek bij veterschoenen de veters goed aan. Let op dat je hiel niet uit de schoen slipt.
- Gebruik schoenen waarvoor ze bedoeld zijn. Wandelschoenen om te wandelen, werkschoenen om te werken, sportschoenen om te sporten, dansschoenen om meet te dansen, etc.
- Het is aan te bevelen minimaal 2 paar schoenen voor dagelijks gebruik te hebben. Dit is beter voor uw voet- en schoen hygiëne, maar tevens een behoud van uw kostbare schoenen. Doe om de dag andere schoenen aan en verwijder evt. zooltjes in de schoenen die u niet gebruikt, zodat de schoenen en de zooltjes beter kunnen drogen.
- Loop met mate op hoge hakken, want het is ongezond. Koop ze voor gelegenheden en in ieder geval niet voor dagelijks gebruik.
- Comfort en pasvormschoenen oftewel gezonde en goede schoenen zijn niet per definitie niet-modieuze schoenen. Op internet kunt u veel typen schoenen bekijken, waarvan de pasvorm goed is en toch modieus zijn. Kijk maar eens op de site van onze merken.
- Schoenen met een stevige en sluitende hielkap en/of een goede inlegzolen werken preventief tegen zwikkende enkels. Dit werkt beter dan het aanschaffen van hoge schoenen.
Hoge hakken weetjes: Vrouwen hebben tweemaal zo vaak artrose aan knieën dan mannen.
Oorzaak hoge hakken. Bij de afzet van de voet, komt er meer druk in het kniegewricht. Deze knieën worden 22% meer belast dan bij platte zolen of lage hakken. Bij brede hoge hakken is dit zelfs 26%. Het zwaartepunt wordt naar achteren verplaatst en de beenspieren moeten meer opvangen, waardoor de knieën meer worden belast.
De harde hakken vangen de schokken van het lopen niet op, waardoor alles moet worden geabsorbeerd door de vetkussens onder de hielen en er een grotere kans is op knieslijtage.
Andere nadelen van hoge hakken zijn: een onnatuurlijke stand van de voeten, geringe stabiliteit in alle richtingen, beknelling van de tenen door het naar voren schuiven met verminderde bloedcirculatie en een hoge druk op de voorvoet.
Vrouwen krijgen vaak voorvoet klachten. Hoge hakken zijn een oorzaak van veel rugklachten.